Mad fra haven
Det er en fornøjelse igen at kunne hente masser af mad ude i haven – og især noget, som er andet end lidt grønt drys. I dag har jeg høstet jordbær, nye kartofler, en agurk, et bundt dild, et bundt purløg, kålskud og et bundt løg, som er på vej i blomst.
Ud over at det smager dejligt, og det er let lige at gå ud og hente friske råvarer i haven, så er det også en god forretning at dyrke egne grønsager. Især når de er sået af egne frø, jeg formerer egne planter osv. Mine jordbær formeres ved egne stiklinger, så de er i princippet gratis.
Mine overvintrende spidskål kan ikke finde ud af, hvad de vil. I april gik mange af dem i stok, og vi høstede masser af kålskud, så holdt planterne op med at gå i stok og begyndte at danne hoveder. Om få dage kan jeg høste de første små faste hoveder, men nu er nogle af dem begyndt at gå i stok igen. I dag høstede jeg de kålskud, der var, plus nogle små lækre blade. Dejligt med kål igen.
Ude i haven er der flere afgrøder på vej. Løgene er begyndt at danne løg, men nogle af dem går i blomst i stedet for, især i bedet med de meget store stikløg, som jeg satte. Jeg har frygtet det, da jeg satte dem i starten af marts, så de var udsat for en del nætter med nattefrost, og det kan få dem til at gå i stok. Og med store stikløg er risikoen væsentlig større. Så dem undgår jeg næste år. Jeg holder vejret og håber, at der også bliver løg ud af det. Lige nu har jeg valgt at se det fra den positive side – de løg, som går i stok, høster jeg, så snart jeg kan se, at de går i stok. De er fine at bruge på samme måde som forårsløg, når de tages i tide. Ellers er de lige til komposten.
Noget af det, som jeg glæder mig rigtig meget til, er de første sukkerærter, og nu er der masser af blomster og de første små bælge. Flere hold er på vej, og i morgen skal jeg nok se at få sat ærtestativer op flere steder i haven. Det er vigtigt at gøre det i tide.
Selv om det har været varmt, er der rigtig mange af de frø, jeg har sået, der er kommet godt og hurtigt op. Det mest overraskende var måske basilikum, som jeg prøvede at så lidt af på friland. Her var planterne oppe i løbet af en uge. De var sået øverligt, næsten uden jorddække, og jeg havde glemt, at de skulle holdes fugtig under springen. Også rødbeder, bladbeder, gulerødder og bønner er kommet op på en uges tid, men her er jorden blevet holdt fugtig. De har været overdækket med fiberdug, så nabokattene ikke kan ødelægge rækkerne, og så vandet jeg gennem fiberdugen. Det betyder at jorden ikke får en hård overflade.
Men for at vokse, skal de have vand, og det er der ikke den store udsigt til de første dage, men det overskyede vejr idag var godt for planterne. De skal også have lys og luft, og det har jeg arbejdet på at give i hvert fald nogle af dem – nemlig dem, som står tæt på havens hække. Jeg har klippet hæk – det er i god tid, men afgrøderne manglede lys.
Nu har haven mistet lidt af sin uskyld og frodighed. Det begyndte i går med at jeg fjernede de frodige skvalderkål til jorddække i hindbærbedet, og nu er hækken ud mod vejen blevet klippet. Resten får lov til at vokse foreløbig til hen mod sankthans, så er der mindre risiko for at ødelægge fuglereder. I går mødte jeg den første stumprumpede solsorteunge foran drivhuset, og i dag var træerne levende af musvitunger, som forældrene havde travlt med at finde larver til.
6 thoughts on “Mad fra haven”
Mange af mine kepa-løg (sat i første halvdel af april) er desværre også gået i stok… Øv! 🙁
Jeg sætter altid mine kepaløg i første halvdel af april, og det er rigtig mange år siden, at det har været så mange stokløbere, så det er en risiko, som jeg tager hvert år. Foreløbig er det bedet, hvor der er sat meget store stikløg, og så et enkelt rødløg. Lige nu høster jeg dem bare, og endnu kan vi da følge med til at spise dem. Men det er lidt øv, hvis det er for mange af mine løg.
Er favorita en F1? Har du den på friland? Jeg er på jagt efter en tidlig tomat.
Ja, det er den. Men jeg tager selv frø af den i en årrække og køber så en ny pose frø. Den ændrer sig lidt efterhånden, men smagen ændrer sig ikke, men frugterne bliver ofte mindre med årene.
> Det vil jeg da også prøve. Det hedder sig jo ellers at man ikke skal forvente noget særligt af en F2, men i dette tilfælde kan det altså lade sig gøre. Smagen er jo det vigtigste.
I dag har jeg ikke fundet et eneste løg, der er gået i stok – håber nu…