Overvintret salat kontra nysået salat
Jeg tror aldrig, at jeg har haft så frodig salatvækst som lige nu i drivtunnelen. Fra april af, vil vi igen være selvforsynende med salat. Vi spiser allerede nu salatblade, som plukkes af de enkelte planter. Ikke mindst grøn egebladet salat har været en god sort til det. Det var meget små planter, jeg fandt ude i haven og plantede ind i november.
Det samme gjorde jeg med nogle små salatplanter af May King. De ser nu sådan her ud. Enkelte blade er på størrelse med en underkop. De overvintrede ude i haven uden dække er knapt begyndt at vokse.
Men der er et par salathoveder på vej. Jeg plantede i november to lidt større Little Gem planter ind, og de danner hoveder nu.
Desværre er er noget, der angriber mine Little Gem salatplanter. De nederste blade bliver delvis gule. Jeg har plukket flere blade af, men ny blade kommer til at se ligesådan ud. Der er ingen af de andre salatsorter, der får tilsvarende angreb. Jeg tror det er salatskimmel, men er ikke helt sikker. Jeg fjerner løbende bladene.
I vinter havde jeg en rootrainer stående fyldt med en masse små salatplanter. De overlevede fint vinteren, voksede lidt og blev plantet ud i februar. Nu vokser de virkelig meget, og det er helt tydeligt, hvor meget det betyder at have overvintrende salat i forhold til salat sået i februar.
Ude i haven er der stadig mange afgrøder at hente af. I dag har vi spist ostegratinerede blomsterkål og bagte gulerødder med bl.a. de her gule gulerødder af sorten Yellowstone. De giver et godt udbytte på min lerjord, og så er de mindre søde, hvilket er en fordel til bagte rodfrugter.
2 thoughts on “Overvintret salat kontra nysået salat”
Vi har været selvforsynende med salat i et par uger nu, men også kun fordi jeg har overvintret i det ikke så tætte drivhus, og så gør det nok også en forskel, at jeg bor ca. 1200 km længere sydpå, end du gør.
Uanset hvor man bor, så er det vigtigt at overvintre salatplanter, hvis man vil have tidlig salat. 1200 km – hvor er det?