Fiberdug er bedst til at holde på varmen
Det er et ret problematisk forår i år. Kulde og blæst i maj måned, hvor jeg nu skulle have være i gang med at afhærde kålplanter, og hvor de allerede udplantede kål- og salatplanter burde være i god vækst. Men planter kan ikke flyttes ud i det vildt blæsende vejr, vi har lige nu. I stedet for omlægger jeg have.
I dag lettede jeg trods blæsten lige på fiberdugen over bedene med nyudplanterde kål og salat og gav dem en tår vand til at klare blæsevejrets ekstra fordampning. Den udplantede salat og knudekål under fiberdug vokser. Kålplanterne derimod ser ikke så frodige ud, men der er nyvækst, og de mister 1-2 blade på grund af udplantningen og ikke mindst kulden.
I nat og i morgen skulle vi få noget regn, og det er godt, for vinden har tørret jorden ud. Og det begynder at blive kritisk i de nysåede rækker med gulerødder, dild, pastinak og persillerod, hvis jorden nede i sårillen tørrer ud.
Og så er det nattemperaturen. Her på Lolland lover de fremadrettet ikke nattefrost, men det kommer tæt på i næste uge et par gange. Og det kan blive et problem, da hele drivhuset er fyldt med tomat-, peber- og chiliplanter. Og i går blev selleri plantet i potter og kasse og fik opholdstilladelse til drivtunnelen.
Jordtemperaturen er 18° i drivtunnelen, så når planterne står på jorden og overdækkes om natten, så kan temperaturen holdes på 11-14°, afhængig af hvor koldt der er udenfor om natten. Først på natten er den givet højere, men da sover jeg.
I det interval klarer alle planterne sig fint og de vokser. De har det jo dejligt varmt om dagen, hvor der er 20-22°. Jeg tjekkede lige en omplantet tomatplante i dag. På kun 3 døgn havde den sat ca. 3 cm fine, nye, hvide rødder.
Selleriplanterne er faktisk et større problem, da de kan gå i stok, hvis de får for stor en samlet kuldepåvirkning – det er ikke frost, men lave temperaturer, der er problemet.
I vejledningen til selleri på Landbrugsinfo.dk står der om dette problem:
Stokløbning
I knoldselleri kan stokløbning være et stort problem i de tidlige hold. Stokløbning skyldes hovedsageligt påvirkning af lave temperaturer i etableringsfasen. Efter ungdomsfasen, der afsluttes med kimbladstadiet, er knoldselleri modtagelige for påvirkning af lave temperaturer under 14 °C, hvorved blomstring/stokløbning induceres. Ved temperaturer mellem 5 og 8 °C er knoldselleri mest udsat for påvirkningen. Vær opmærksom på, at ophold på plantepladsen inden udplantning også kan bidrage til induktionen af stokløbning. Det kan anbefales at dække planterne med fiberdug i koldt vejr på plantepladsen. Processen kan delvis trækkes den anden vej, hvis planterne bliver udsat for en stærk varme.
Jeg håber, at den gode varme om dagen kan trække lidt den anden vej, hvis der er lige lave nok temperaturer om natten i den kommende tid. I værste fald kan jeg blive nødt til at flytte dem ind om natten i næste uge.
Det bedste at dække med om natten i drivtunnelen er to lag af den tykke vinterfiberdug på 30g. Jeg har forsøgt at bygge en overbygning op i stedet for med 10 cm styroporplader, men det giver lavere nattemperatur – ca. 2° lavere. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men efter at have forsøgt flere gange, så er metoden kasseret til fordel for fiberdugen, som også er lettere at håndtere og pakke væk om dagen.
Heldigvis er der lyspunkter – som når jeg kan plukke en stor portion skud på mine vinterbroccoliplanter. Der bliver en rimelig høst, selv om de sidst på året tabte halvdelen af bladene som følge af sodskimmel i den honningdug kålmellus havde efterladt på bladene. Men også her mærkes kulden – de er meget senere end i et lunt forår. Men de smager rigtig godt. Desværre bliver de mørkegrønne, når de koges – og vandet bliver nærmest irgrønt.