Dæk jorden og hold på vandet
De 12 mm regn, som haven blev velsignet med for få dage siden, er nærmest blæst væk og resten har solen fordampet. Der er ikke udsigt til de store regnmængder den næste uges tid – i hvert fald er det ret usikkert, hvor meget nedbør der kommer. Derfor er jeg i dag begyndt at jorddække.
Så nu gælder det om at bruge hver en stump plantemateriale til at dække med.
I formiddag blev det til en trillebørfuld hækklip fra liguster og syren. Det var indkørslen til carporten, der ikke kunne vente med at bliver klippet til sankthans. Skuddene er rigtig fine til jorddække nu, hvor de er mere bløde og urteagtige end om 2-3 uger. Måske skal ligusterhækken have en tidlig klipning i år. Den er allerede fuld af blomsterknopper.
Hækklippet blev fordelt i bunden af et kartoffelbed og lidt midt mellem to rækker tomater. Egentlig skal bedet med tomater ikke dækkes endnu, da solen gerne må varme jorden op. Men de skal også have vand til rådighed, så kompromis – området mellem de to rækker fik lidt jorddække.
I eftermiddag har jeg fjernet de store vinterbroccoliplanter. Her klippede jeg alle bladene af, inden stokkene kom på kompostbunken. I bunden af bedet var der jordkløver, som havde vokset sig rigtig stor med lange udløbere og i blomst. Jordkløveren blev hevet af og klippet i lidt mindre stykker.
Det blev fordelt dels under knoldfennikel (billedet øverst) og under et bønnestativ, hvor det er næsten umuligt at holde fugtig jord, så de udplantede bønner kan udvikle sig godt og hurtigt.
Den store løvstikke blev klippet helt ned, så jeg kan få nye lækre blade, og så er der mindre sandsynlighed for, at det er her, at selleriminerfluen etablerer 1. generation. Jeg kom i år ikke noget af det afklippede i fryseren, da jeg ikke bruger så meget løvstikke. Afklippet endte i et kartoffelbed.
Jeg har også en masse ålegræs, som skal lægges ud som jorddække i kålbedene. Men jeg tør ikke lette på bionettet endnu, da kålfluerne ser ud til stadig at være i gang med at lægge æg. Ifølge varsling for kålfluer for Nakskov, så bør æglægningsperioden være slut om en god uges tid.
I drivhus og drivtunnel kunne det være rigtig godt med noget jorddække, så det overvejer jeg. Men jeg er stadig ikke helt færdig med at plante ud. Lørdag bliver det lidt overskyet, og da satser jeg på at plante basilikum ud.
Jeg har plantet en hel del appelsintagetes ud i drivtunnelen for at tiltrække svirrefluer og mariehøns og andre nyttedyr. Der er lidt bladlus, som jeg forsøger at holde nede med vanding. Jeg har sat flere mariehøns ind i drivtunnelen, og de gik i gang med at æde bladlus. Jeg har set dem flere gange senere. Den anden dag var en svirreflue på besøg. Solsorten har også fundet vej derind – håber den æder nogle af de myrer, som placerer bladlusene på planterne.
I aften fik vi to små tærter – en med asparges og en med de allersidste skud af vinterbroccoli suppleret med de første blomsterskud fra rapini. Og så selvfølgelig en stor skål salat – salat har vi rigtig meget af lige nu. Ristet rugbrød smagte rigtig godt til.
Skuddene på rapini skulle have været høstet inden, de sprang ud. Men de smagte udmærket. Det er første gang, at jeg dyrker rapini. Den blev sået omkring 1. marts og plantet ud under fiberdug på friland allerede først i april.