Valske bønner er en delikatesse
Valske bønner er havesorter af hestebønner, og det lyder jo ikke særligt flatterende, at det er foder til heste. Men valske bønner er i virkeligheden en delikatesse for mennesker. Og sjovt nok, så smager de lækre grønne bønner mest som ærter.
Men inden man når til at servere bønnerne, er der lige lidt arbejde. Valske bønner bør som næsten alle andre bønner ikke spises rå.
Først plukkes de store bønnebælge, og de skal lige netop være begyndt at blive bløde i bælgen, da bønnerne så har den rigtige størrelse – efter vores smag.
De store hvide bønner skal koges i nogle minutter afhængig af størrelse. Mine blev kogt i ca. 5 minutter i den her størrelse, så de var gennemkogte, men stadig faste. Nogle af bælgene revner, så man kan se de grønne bønner inde i den hvide hinde. De hvide hinder kan ikke spises, man skal nu smutte bønnerne ud af de hvide skaller. Overhæld dem med koldt vand inden. Det går let at smutte dem, hvor hinden er revnet, de andre må man lige lave hul i med neglen.
De smager så dejligt, at det kan være svært at lade nogle stå til frø. Men gør det alligevel, for det er rigtig dyrt at købe frø af valsk bønne. Og hvis man kan lide valske bønner, så skal der sås mange meter række til næste år. Jeg dyrker dem mellem kartoffelrækkerne.
Vi spiser dem ikke rå, da de indeholder lecitin. Nogle steder står der, at de kan spises rå som små, men ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke dokumentation for dette.
4 thoughts on “Valske bønner er en delikatesse”
Det da vigtigt, når man laver en sådan side, at oplysningerne er rigtige!!!
Valsk bønne, er ikke en bønne, men en ært og må gerne spises rå!!!! 😎
Valsk bønne. Vicia faba, er ikke en ært, men det er heller ikke en bønne. Den tilhører ærteblomstfamilien, men er en vikke.
Der er delte meninger om den bør spises rå. Så der må man vælge selv.
Karnamaj, bruger du bælge og hinder fra valsk bønne som gødning? Og hvordan?
Mvh
Susse
De hvide hinder får hønsene – de er vilde med dem. Men ellers kan du komme både hinder og bælge med i komposten.