Selvforsyning – og lidt overforsyning
Det er en sand fornøjelse at gå ud i haven og vælge mellem mange forskellige grønsager, når der skal laves aftensmad ellere laves en lækker tallerken til frokost.
Vi er så rigelig selvforsynende med grønsager i øjeblikket. Det er nærmere overforsyning, og nu skal jeg til at gemme nogle af de lækre grønsager til det bliver smalhans engang til vinter. I dag bliver jeg nødt til at blancher et hold snittebønner og lægge dem i fryseren.Om få dage kommer der små lækre filetbønner, og så skal de nydes.
Ribs er vi dog underforsynede med – efter at børnebørn og havens solsorte har spist deres andel. Der skulle vist have være net over, så solsorten ikke havde spist næsten alle dem, som børnebørnene ikke havde spist. Vi får kun en lille skål rysteribs til kalvestegen i aften. Heldigvis er der foruden kartofler også grøn salat med agurk og små tomater. Og i køkkenet ligger der en pose overskuds-agurker, som kan ende i en agurksalat.
Heldigvis har jeg fået stiklingeformeret to nye ribsbuske, som kan give flere ribs på sigt. Sidste år havde jeg net over, og der ligger stadig et par poser derfra i fryseren til vinterbrug.
Tomaterne modner også hurtigt nu, så snart kan vi ikke følge med til at spise dem, og så skal der tørres små tomater lige som sidste år, bare flere.
En særlig delikatesse er topløg af hvidløgene. Hvidløgene hænger lige nu under tagudhænget og er ved at tørre, så de kan holde sig. Topløgene sidder stadig grønne på stilken og er meget delikate lige nu. Jeg tager dem af, halverer dem og steger dem møre i noget smør på panden, evt. sammen med mindre stykker kød. De kan også presses ned i midten af en bøf eller frikadelle. De er stærke rå, men smager mildere stegt.
Noget af det mest velsmagende i haven lige nu er grønne ærter. De er særligt gode i år, for planterne har fået væde nok ovenfra. Her når vi vist aldrig til at gemme – kun sukkerærter når ind i køkkenet. I år nåede vi ikke at spise alle sukkerærter, mens de var små og lækre, men de smager også godt som grønne ærter. Og nu blomstrer de igen – det må være den ærtevenlige sommer, der gør udslaget. Det plejer de ikke.
Agurker giver lidt i bølger, men i år har vi 4 planter, så selv i bølgedalen er der nyhøstede agurker til frokost. Og fra bølgetoppene er der masser af agurker til agurksalat og tzatziki . Jeg har lige eftergødsket dem med en spandfuld ormekompost, og allerede få dage efter kan jeg se nye skud begynde at vokse frem på Styx, som ellers var lidt ved at gå i stå med at sætte de lækre lange agurker.
I drivtunnelen vokser det hele rigtig fint. Der er masser af basilikum at høste af i øjeblikket, et nyt hold er spiret frem, og i dag har jeg sået nogle rækker der, hvor de sidste gulerødder nu er høstede. Der er også masser af chili og peberfrugter på vej. Selv nogle af de lidt problematiske auberginer er begyndt at sætte frugter.
Selv salat er det i år lykkes mig at have et bed med her i juli. Bedet er ret skyggefuldt, og det er åbenbart en god ide til julisalat.
Der er jo meget mere i haven end det, jeg har nævnt ovenfor. Der er også kartofler, valske bønner, persille, dild, rucola, purløg, kål, små broccolibuketter, gulerødder, knudekål, knoldfennikel.
Juli er en fantastisk måned at dyrke selvforsyningshave i.
2 thoughts on “Selvforsyning – og lidt overforsyning”
Hej karna, det er rigtig fedt at følge med på din blog, især når man (som mig) er en ambitiøs nybegynder:-)
Bønnesorten “Eva” er jo ikke så nem at få i handlen, men måske ved du hvor kan kan få fat i den?
(Først til såning næste år)
På forhånd tak.
Hilsen Markus
Jeg har for mange år siden købt den hos Runåbergs Fröer, og jeg kan se, at de stadig sælger den.
http://www.runabergsfroer.se/?p=467
Måske har jeg ekstra frø, men jeg har ikke høstet frø endnu af Eva, og jeg har ikke efterladt så mange flere bælge, end jeg selv regner med, at jeg skal bruge. Hvis du ikke kan få fat i dem til forår, så prøv at sende en mail og spørg mig.