Forsøg med opbevaring af yacon
I år har jeg haft et bed med 6 yacon planter. De har været meget store, og det forventede jeg selvfølgelig også, at udbyttet var.
I dag har jeg gravet dem op. Frosten havde ødelagt toppen, så derfor var der ingen grund til at vente længere. Yacon har rodknoldene 25-30 ud til siden fra plantens midste og 30-40 cm nedad. Jeg løsner udefra hele vejen rundt – og må tage flere omgange rundt, inden planten også løsner sig ned – og måske knækker de dybeste knolde. Det er umuligt at få alle knolde hele op. De beskadigede knolde holder sig ikke så lang tid.
Der var et stort udbytte under hver plante. Nogle af planterne havde meget store og tykke knolde. Jeg udvalgte en med mange, men mere moderate knolde til at tage ind til overvintring et frostfrit sted, så jeg er sikker på, at jeg har kroner til at lave nye planter med til forår. Hvis knoldene er meget store og tykke, er det meget svært at få dem taget af helt inde ved plantens midte, uden at de brækker.
Yacon tåler ikke frost. Knoldene skal også opbevares frostfrit. Sidste år havde jeg dem i en bøtte med let fugtig sand, men de mistede lidt sprødheden. Søren Holt har i en artikel om Yacon på Havenyt skrevet, at man kan opbevare dem køligt i plastposer et mørkt sted, så det prøver jeg med nogle af dem. Men først skal knoldene lige tørre et par dage.
Men jeg vil prøve noget helt andet med halvdelen af dem. Jeg har gravet dem ned i drivhusjorden, som kun er let fugtig, da jeg ikke har vandet tomatplanterne i efteråret. Jeg har i mange år gjort det med mine georgineknolde, som jeg omkring 1. maj hiver op igen helt saftspændte og lige klar til at plante – som regel med små skud på vej. Jeg overvintrer også oxalis på samme måde.
Inden det bliver frostvejr, har jeg hver vinter dækket med et tykt lag vinterdække til at isolere mod frosten – ligesom med gulerødderne på friland.
Nu håber jeg hen over vinteren og i det tidlige forår at kunne hente knasende sprøde knolde. Om det fungerer med yacon, ved jeg ikke. Så det er helt på egen risiko, hvis man forsøger det! Der er også risiko for at mus og rotter finder knoldene og æder dem. Der har dog aldrig været gnavet i mine georgineknolde i drivhuset. Måske fordi naboens udekatte jævnligt kommer på besøg i haven.
Jeg har samlet knoldene fra alle mine frøformerede georginer i en spand og sat den godt ned i jorden – kun hanken stikker op. I den tomme spand vil jeg forøge at opbevare okaknolde. Her må jeg nok også heller tage en lille potte ind med de okaknolde, der skal sættes næste forår.
4 thoughts on “Forsøg med opbevaring af yacon”
Hej Karnas,jeg fik at vide om brun yacon eller Earth apple fra min mor i Bhutan jeg kan se at du har rød yacon men har du prøvet at dyrke brun yacon? Jeg har googled mig til hvor jeg kan købe en lille knold for at dyrke så jeg kunne smage dem fersk. Har du en ide hvor jeg kan købe? Venlig hilsen Kala
Jeg har ikke prøvet at dyrke brun yacon, og jeg ved ikke, hvor du kan kæbe brun yacon.
Hej Karna,
Sikke et spændende indlæg. Jeg er helt ny i denne verden og sikke meget man kan lære af dine opslag. Fine billeder og gode forklaringer.. Jeg må da næsten prøve at dyrke denne Yacon plante, men ved du mon hvor man kan erhverve sig sådan en?
Jeg ved, at Camilla Plum sælger dem som planter. Jeg tager om ikke så lang tid mine frem fra opbevaring, og så må jeg se, om kronerne har overlevet nedgravet. Jeg har en backup plante stående i potte på loftet som backup. Hvis mine kroner har overlevet, forærer jeg gerne dem væk, men de skal afhentes her. Jeg ved ikke, om de kan sendes, men jeg har ikke tid til at pakke og sende. Jeg skriver her på bloggen, hvis der er mulighed for at hente kroner og hvornår.