Høst af oka knolde inden frost
Inden der kom frost og sne, tog jeg mine oka op. De tre toppe, som ikke havde haft fiberdug over var svedet delvis af en ret let nattefrost. Planterne som havde været dækket med fiberdug mod nattefrost, havde stadig blade på, men bladfarven var begyndt at falme.
Det var en god ide at tage knoldene op inden rigtige frostnætter, da det viste sig, at knoldene ligger fra jordoverfladen og ca. 10 cm ned. Så de bliver let udsat for frost – og de tåler ikke frost.
Længere nede er der kun rødder. Gravegreben skal bare stikkes meget skråt ind og løsne jorden, og så kan man tage fat om planten og hive den op med rødderne, og knoldene sidder næsten alle fast på den øverste del af rodsystemet. Med andre ord: De er lette at høste.
Det er første år, jeg dyrker oka, så det var meget spændende at se, hvor store og mange knolde, der var under. Det var ret svingende, og der var stor forskel på, hvordan faconen på knoldene var.
Når så mange små knolde skal gøres rene til et måltid, så skal de selvfølgelig være mest mulig glatte, så der er ikke tvivl om, at knolden i nederste højre hjørne er den facon, der skal udvælges til læggemateriale. Nu er det så heldigt, at alle knoldene under en top har samme slags facon. Den fine knold kom fra en top kun med den slags knolde. Andre toppe havde stort set udvækster på alle knolde.
Der var dog også andre planter, som havde pæne og store knolde, Herfra har jeg taget nogle af de mest glatte knolde fra. Jeg vil ikke kun sætte knolde fra en plante – måske viser der sig overraskelser næste år, hvis det bliver en tør og varm sommer.
Der var måske lidt større udbytte under i hvert fald de to af de tre planter, som har stået for sig selv på et bed. I det tidligere majsbed var udbyttet ret svingende fra plante til plante, så det er svært at afgøre, hvor meget udbyttet var under majsene. Men det må jo betragtes som en ekstra afgrøde, da jeg også høstede en majskolbe på hver af majsplanterne, og mere kunne jeg ikke forvente i en så dårlig sommer.
Nu bliver det spændende at smage på de små, pink knolde. De har et ret højt indhold af oxalsyre ved høst, men det bliver mindre efter nogle ugers opbevaring. Vi bliver nu nok nødt til lige at smage på dem snart. Det er for spændende.
5 thoughts on “Høst af oka knolde inden frost”
Skønhedsværdien fejler i hvert fald ikke noget! Det bliver spændende at høre om prøvesmagningen. Min erfaring siger mig at ting, der er lette at dyrke, smager kedeligt til bwadr og omvendt. Lad os håbe, det ikke passer på dem her.
Hej Karna
Jeg har forgæves forsøgt at finde Oka knolde til salg, da jeg gerne vil afprøve dem i min have. Jeg bor på Lolland og følger med stor nysgerrighed med i dit havearbejde. Vil du sælge et par knolde til mig, eller kan du henvise til et sted hvor jeg kan købe dem?
Venlig hilsen
Christine
Jeg har nogle små knolde, som du gerne må få. Du kan bare komme og hente. Sidste års tørre sommer gav kun små knolde, men flere end jeg skal bruge. De skal nok komme, er jeg sikker på. Jeg er hjemme det meste af tiden, men kontakt mig lige inden du kommer. 28118194. Mange hilsener Karna
Hej Karna!
Har du gode opskrifter med oka? Jeg fik god høst i år og kan eksperimentere med brugen. Jeg havde på Djursland (hvor jeg fik de første knolde) fået at vide, at oka skulle have frost, før de tages op.
Jeg har kun dyrket oka to gange, og jeg kan ikke rigtig finde ud af at bruge dem, så ingen opskrifter herfra.