Æbler – morgen, middag og aften
Æbler høster vi rigtig mange af hvert år, og mange af dem er holdbare sorter som Spartan, Golden Delicious og ikke mindst Jonagold. Og derudover de syrlige vinteræbler til salat. Æbler er en vigtig del af vores mad om vinteren.
Til morgenmad spiser vi Spartan på yoghurt – ikke bare sådan lidt drys, men 2-3 æbler hver, alt efter størrelse.
Til frokost spiser vi et Jonagold æble hver.
Til teen sidst på eftermiddagen spiser vi et Jonagold hver.
Måske er der syrlige æbler i salatskålen.
Om aftenen spiser vi et Jonagold hver.
Vores Jonagold smager fantastisk lige nu. De er fuldmodne, saften løber, når vi skærer dem over, og de er dejligt søde og meget aromatiske. Det er rigtig vinteræbler. Og så er de smukke. Der er ingen grund til at købe anden frugt, for det smager af meget lidt i forhold til vores hjemmedyrkede æbler. Og vi sparer virkelig mange penge på at være selvforsynende med æbler i 6-7 måneder.
Heldigvis har vi ca. næsten 4 kasser Jonagold tilbage, for de kan holde sig i hvert fald til 1. april, og ofte helt til 1. maj. Der er to kasser Spartan, som kun holder sig til omkring 1. marts – smagsmæssigt. Æblet holder sig længere, men smager ikke helt så godt efter det tidspunkt. De syrlige vinteræbler begynder at blive brune inde omkring kernehuset om en måneds tid, men det er ikke råd. I år var der ikke så mange Golden Delicious – de sidst blev spist allerede i december.
Vi opbevarer vores æbler stående på cementgulvet i vores udhus. Hvis det bliver frostvejr i flere dage dækkes de til med vattæpper og en gammel dyne. Der er år, hvor vi må flytte dem ind i huset i et køligt, frostfrit rum. Men i år har det ikke været nødvendigt, og det er heldigt, for det nedsætter holdbarheden, da klimaet inde i vores hus er langt mere tørt end i udhuset.
Man siger, at et æble om dagen holder lægen fra døren. Det tror vi på…
5 thoughts on “Æbler – morgen, middag og aften”
Vi har haft en rotte på besøg i vore æblekasser i år, der stod udenfor langs en væg. Hvordan er jeres skur rottesikret?
Det er grundmuret og med cementgrund. Så den eneste vej ind for mus og rotter er døren. Så vores sikring er, at døren holdes lukket.Når jeg har æblekasser stående udenfor, indtil det bliver frostvejr, står de på borde, hvor benene er et godt stykke inde under pladen.Nogle lægger et stykke plastic ud over bordet, så den løse kant hænger ned. Det skulle gøre det helt umuligt for bæsterne at komme op.
Hold da lige op hvor I spiser mange æbler. Det er så skønt med frugt over en lang periode. Æbler er en fantastisk afgrøde.
Desværre var det kun et æbletræ i min gamle have da vi flyttede ind, og det væltede i en storm for et par år siden. Jeg tror, at det var Skovfoged og æblerne var meget lidt velsmagende.
De gamle her omkring siger at vi ikke har æblejord. Den er for kold siger de. Og jeg må indrømme, at der måske er noget om snakken. For jorden er både våd og kold og blæsende er det også her oppe på bakketoppen.
Jeg har derfor plantet træer på vildstamme. Nogle klarer sig godt. Andre bliver ramt at skurv og kræft.
Ingrid Marie er det hårdest ramte træ, så slemt at det er fældet. Filippa klarer sig nogenlunde. Belle de Boskop giver fornuftigt. Rød Ananas har det ikke godt (det er ellers et at ynglings sommeræblerne. Så øv). Bøghs Citron klarer sig flot med næsten fejlfrie æbler. Kansler klarer sig også flot med fuldstændig fejlfrie æbler. Gråsten klarer sig fornuftigt. Bodil Neergaard ligeså.
Aroma er ikke begyndt at give endnu.
På marken har vi vildæbler. Et enkelt af dem giver kæmpe holdbare æbler med en rimelig smag.
Min mand kan desværre ikke tåle æbler. Det klør i hans mund når han spiser dem.
Sidste år plantede jeg to Santana æbletræer på svagtvoksende stamme på et beskyttet sted i blomsterhaven. De gav i år ni æbler tilsammen. Og dem kan han godt tåle. Så dejligt. Og de smager også skønt. Vil prøve at pode dem på vildstamme.
Måske skulle jeg pode et par Jonagold ved samme lejlighed.
Vi har stadig Kansler og Belle Boskop æbler. Det er første år, at vi stadig har æbler på dette tidspunkt. Det er bare så dejligt:-)
Kh Lotte
Det lyder som om, I fremover får rigtig mange æbler. Jeg kender ikke Kansler. Er det spise- eller madæble?
Kære Karna,
jeg faldt lige over dette indlæg (man er vel æblenørd) og jeg kan fortælle dig at Kansleræblet (Kansler (eller Gul Hemmingstrup)) stammer fra Fuglebjeggaard.
med venlig hilsen
Susannne