Efterår i haven – med tanker til foråret

Efterår i haven – med tanker til foråret

Det er efterår – dalende blade og falmende farver afslører det. Nej, det er ikke helt rigtigt, for nogle steder gløder farverne. Se bare den her efterårsbuket.

En dejlig efterårsbuket.
En dejlig efterårsbuket.

Det er heller ikke særligt efterårsagtigt at plante små spinatplanter ud. Men en kølig og kraftig blæst fortæller, at der ikke er sommer på vej, og at det bestemt ikke er for tidligt at få spinatplanterne i jorden, så de kan nå at danne et godt rodsystem inden vinter. Blæsten og lidt sol var ikke den bedste start for spinatplanterne, men de klarede det nu meget godt, og de næste dage skulle der komme regn.

Fire rækker spinatplanter. Håber de overvintrer og giver masser af spinat.
Fire rækker spinatplanter. Håber de overvintrer og giver masser af spinat. De er sået 2. september.

Men når jeg ser på køkkenhaven i det store perspektiv, så er det efterår – også selvom der er et bed med nyplantede spinatplanter. I nederste venstre hjørne af salatbedet er der bitre efterårssalater på vej. De røde blade får mere farve, når dagene bliver køligere, og jeg dyrker dem for farvens skyld til at blande i bl.a. hvidkålssalater sidst på året.

Køkkenhaven syd for drivhuset.
Køkkenhaven syd for drivhuset.

 

Mon ikke den når at danne et stort salathovede i løbet af de næste måneder?
Mon ikke den når at danne et stort salathovede i løbet af de næste måneder?

I dag har jeg taget bionettet af porrerne, da jeg regner med at porremøllene er borte nu. Nettene er blevet tørret og lagt væk til næste års brug.

Bed med vinterporrer - nu uden bionet.
Bed med vinterporrer – nu uden bionet. Der er lidt rustangreb, men fine store porrer.

Vinterporrerne har vist alle et par yderblade med rustangreb, og de skal fjernes for at forhindre, at sporerne ender i jorden. Men det nåede jeg ikke i dag.

Jeg prioriterede at få klargjort bedet til at plante de forkultiverede løg ud i her først i oktober. Der har været ærter i bedet, så der var kun lidt ukrudt, der skulle fjernes. Men jorden er meget våd nu. Næsten lige så våd som i det helt tidlige forår. Det kunne lige lade sig gøre at løsne jorden, kultivere og rive. Men som i foråret, endte jeg med nogle »kugler« af lerjord, som jeg ikke kunne rive fint ud. Så de måtte rives ind under brombærespalieret. Men nu er bedet klart, og løgene vokser fint til i de rootrainere, de er sået i. Det bliver spændende, om det lykkes at plante dem ud og overvintre dem på friland. Det er første år, jeg forsøger.

Bedet til udplantning af løg er gjort klart. De store planter er yakon.
Bedet til udplantning af løg er gjort klart. De store planter er yakon.

Yakon er virkelig store planter, og næste år skal de placeres et sted, hvor de ikke skygger for en masse andre afgrøder. Lige nu står de foran mit brombærespalier. Men heldigvis modner brombærrene godt nok – men jeg kan kun plukke der, når planterne er tørre. Yakonplanterne skal stå til der kommer frost.

Sådan er det med nye planter i haven, man skal lære dem at kende. Sidste år såede jeg wasabirukola for første gang. Jeg fik kun et par små planter ud af det, men de blomstrede og satte frø. Nu har jeg allerede de første selvsåede planter af den. Rukola sår jeg normalt ikke i haven, de kommer helt af sig selv, mange underlige steder. Wasabirukola er stærkere i smagen.

Wasabirukola med hvide blomster og mange frø på vej. Og så lige en pink frøkenhat.
Wasabirukola med hvide blomster og mange frø på vej. Og så lige en pink frøkenhat. Selvfølgelig står den halvt ude på en flisegang.

 

 

2 thoughts on “Efterår i haven – med tanker til foråret

  1. EN DEJLIG EFTERÅRSBUKET. hej Hvad er det for blomster i buketten er det flerårige (stauter) den er virkelig flot og jeg vil gerne dyrke dem i min kedelige have! MVH Ole -thy Tak for en herlig hjemmeside

    1. Det var en buket til min veninde, og den er plukket ud fra det, jeg havde i varme efterårsfarver. Jeg dyrker mest grønsager, men har også en del insektvenlige blomster. Der er morgenfruer, de sår jeg selv i min have. Høje tagetes af sorten Ildkongen. De er faktisk først sået i engang i juli, men står rigtig flotte nu. Der er lidt georginer – de lysegule. De er sået fra frø i det tidlige forår i vindueskarmen. Og de hvide er nogle af de sidste blomster på kinesisk purløg, hvor bladene bliver brugt som purløg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere