Gul monilia og blommer
Vores Opalblommetræ bugner af modne blommer lige nu. Der er faktisk så mange, at jeg er lidt bekymret for, om grenene kan holde til vægten, men mon ikke det går nu, hvor vi plukker af blommerne.
Jeg nåede lige at plukke en masse blommer, inden regnen begyndte midt på formiddagen. Vi har ikke fået megen regn målt i mm, selvom det har regnet en stor del af dagen.
Jeg skulle ikke kun nå at plukke blommer. Lige så vigtigt var det at få fjernet de klynger af blommer, som var angrebet af gul monilia.
Hvis ikke de angrebne blommer fjernes, breder smitten sig til de blommer, som de angrebne blommer rører ved. Det er en god ide en god ide at forebygge nye angreb ved også at fjerne de blommer, som de angrebne rører ved.
Men det er ikke kun hensynet til blommerne i år, der gør, at de skal fjernes. Bliver de rådne blommer siddende ret meget længere, tørrer de ind til mumier, som kan blive så indtørrede og små, at man næsten ikke lægger mærke til dem senere. Men næste år vil de give smitten videre til nye blommer.
Det er ret ulækkert med de angrebne blommer – også at fjerne dem, og med mange blommer på træet, kan man godt være fristet til bare at lade dem sidde. Men det er en rigtig dårlig ide – mumierne kan smitte selv to år senere. Vores træ bar ingen blommer sidste år – alligevel er der mange angreb af gul monilia i år.
Gul monilia, Monilia fructigena, er en svampesygdom, som angriber mange frugter, ikke kun blommer, men også æbler, pærer, kirsebær, mirabel, abrikos, fersken, hassel. Svampeangrebet udvikler sig meget hurtigt, frugterne rådner på få dage. Derfor er det også en god ide allerede nu at holde øje med æble- og pæretræerne. Jeg så det første angreb på et Filippaæble for nogle dage siden. Frugterne skal fjernes, inden de når at rådne og smitte nabofrugterne. Hvis man tynder frugterne, så de ikke rører ved hinanden, undgår man nabosmitten. Men jeg får det stort set aldrig gjort i tide – jeg synes ikke, at jeg har tid til at tynde alle de frugttræer, jeg har i min have. Så det ender altid med, at jeg fjerner de, der allerede er angrebet,
Du kan læse mere om gul monilia på Havenyt.dk
Der er nu flere modne blommer, end vi kan spise – også selv om vi har vores to ældste børnebørn på ferie i den her uge. Alle er nu nået til det punkt, hvor vi bare spiser en eller to blommer en gang i mellem. Her til aften står der en skålfuld ikke spiste, så de skal i fryseren.
Regnvejr og ferie det er lig med at bage kager. Så jeg bagte boller og franskbrød sammen med Emilie. Og samtidig bagte vi også en blommekage. Magnus skar alle blommerne ud i 3-4 stykker og dryssede dem med sukker. De blev lagt i bunden af springformen, dejen ovenpå og øverst blommestykker og drysset med sukker. Kagen blev så fin efter en time i ovnen. Og den smagte dejligt serveret med en blanding af flødeskum og skyr og med lidt vanille i.