Haven har fået en god gang regn
Det var dejligt at gå en tur ned gennem haven i morges, efter at den har fået en god gang regn – 10 mm blev det til. Jorden var våd, planterne var våde og de nærmest struttede af velvære. Og så var der duften af fugtig have. Det eneste, som ikke havde haft godt af regnen, var de modne jordbær, hvor der allerede var en del bær med gråskimmel, da jeg plukkede til at komme ovenpå morgenyoghurten. Men det er ok, jeg kan ikke få det hele.
I de sidste tre måneder har jeg brugt tiden på køkkenhaven, og sådan går det hvert år, staudebedene bliver forsømte. Jeg har ikke ret meget blomsterhave, men egentlig er blomsterne meget vigtige for havens insektliv, bl.a tiltrækker de nyttige insekter. Derfor forsøger jeg at få placeret insektvenlige blomster flere steder i haven end i blomsterbedene. Jeg har også en mængde krydderurter, der blomstrer, og jeg lader en række persille og dild stå og blomstre – dels til for at tiltrække svirrefluer og andre insekter, dels for at høste egne frø af de to arter.
I år har jeg slet ikke nået at få ordnet blomsterbedene andet end meget overfladisk. Så i dag er der blevet stukket græskanter af, klippet visne blade og blomster af, fjernet lidt skvalderkål osv.
Det har været for tørt til at så sommerblomster direkte og for tørt til at plante de blomster ud, som jeg har forkultivet. En kasse med sommerblomster er nu så store og forvoksede, at det er tvivlsomt, om de kan plantes ud og blive til noget. Men jeg prøver det i morgen med udsigt til regn sidst på ugen. Det står også en hel kæmpejernurt, Verbena bonariensis, der skal plantes ud, men de er fine nok til at plante ud. Jeg håber at få en sky af lyslilla blomster i staudebedet i sensommeren, det kan blive så fint.
Nu høster jeg rigtig store og fine spidskål, som er ved at være fuldt udviklede. Det er de overvintrede spidskål af sorten Durham Early.
Nu, hvor jorden er fugtig, er det en god ide at overveje, om der er mere, som kan sås direkte nu. Jeg har lige sået et nyt hold salat, dild, knudekål, fennikel, gulerødder, bønner. Salat spirer ikke ved temperaturer over 22° C og bedst under 20° C, så vent med at så, til det bliver køligere. Eller så i potter og placer dem et køligt sted i skyggen, mens de spirer.Alt spirer lige nu på rekordtid.
Jeg undrer mig over, at der ikke er flere bladlus endnu, trods varmen. Jeg har setflest på min dild, som nærmest er ødelagt. Det betyder, at vi er uden dild de næste 14 dage, og det er lidt en katastrofe, for jeg er vild med dild. Og så har jeg fjernet nogle sorte bladlus på en georgineplante.
Heller ikke på mine valske bønner er der dukket sorte lus op – endnu. Myrerne kan vist heller ikke helt forstå det, for de kravler helt op i toppen af planterne uden at få bladlusesaft ud af anstrengelsene.