Høst frø af dild og salat
Frø af god kvalitet er helt afgørende for at få succes med at så nye afgrøder i køkkenhaven. Og de mest spirevillige frø, får man ved selv at høste sine frø ude i haven. Selvfølgelig under den forudsætning, at man høster frøene på et rigtige tidspunkt, tørrer dem fuldstændig og opbevarer dem under gode forhold.
I de kommende uger modner dild, og den er rigtig let at tage frø af. Frøene modner på planterne ude i haven. De skal selvfølglig være godt modne, og det kan betyde, at der går lidt frø til spilde, som drysser af, inden høst. Det kan give selvsåede dildplanter, men de planter er ofte velkomne – ofte er det de selvsåede, der giver de første dildblade om foråret.
Det er bedst at høste de modne dildskærme en dag, hvor de er knastørre. Så kan man med det samme nuldre frøene af. Er de ikke helt modne eller tørre, hænges de til tørre et tørt sted i nogle dage.
Har du ladet nogle af de tidligste salatplanter stå og blomstre, er det i de kommende uger også muligt at høste modne frø af salat. Og netop salat er en god plante at høste frø af, da de stort set aldrig krydsbestøver. Du kan derfor høste sortsrene frø af en salatplante – hvis det altså er en frøfast sort.
Det er vigtigt ikke at høste frø af de planter, som hurtigt er gået i blomst, da den egenskab ikke er ønskelig, når man dyrker salat.
Salat er vanskeligere at høste frø af end dild, da de sætter modne frø over en længere periode. De skal nippes af tidligst på det tidspunkt, hvor de har hvide frøskærme – hvert frø har sin egen frøskærm. Men også inden frøene drysser af. I en tør periode kan man høste de modne frø direkte på planterne. Men i våde perioder, og hvis der falder meget nattedug, bliver frøene let skimlede eller rådner. Jeg plejer derfor at gå ud og høste salatfrø hver gang, der er udsigt til regn, hvis der sidder modne frø efter nogle tørre dage. Hvis der er mange frø klar, eller jeg har travlt. klipper jeg nogle gange hele toppe af. Det hele lægges til tørre i 1-2 uger, til man kan nulre de tørre frø fri.
Frøene skal efterfølgende tørres – uanset om det er dild, salat eller andre frø. Læg dem ud i et tyndt lag i minimum en uges tid, til de er helt tørre. Jeg gemmer mine frø i papirsposer i et tørt rum, hvor der ikke er alt for varmt. Tørt er vigtigere end køligt. Men det bedste er tørt og køligt.
Og mens der modner frø af salat ude i min have, så spirer det sidste hold salat frem ude i haven. I næste uge får vi en varm periode, og så er det igen svært at få salat til at spire – og det er også ved at være for sent at så til høst af andet end småblade.