Høst frø på de tørre, solrige dage
Frø skal være tørre, når man høster dem, og det er de lige i øjeblikket. Helt perfekt. Derfor bruger jeg lige nu lidt tid på at høste frø i haven. Nattedug betyder dog, at der først kan høstes fra middagstid, når frøstandene er helt gennemtørre. Godt høstvejr giver gode frø og god spireevne.
I dag var der masser af modne salatfrø. I år har jeg planter af seks forskellige salatsorter stående til at høste frø fra – derved sparer jeg 150 kr til frøindkøb.
Jeg havde måske ikke købt 6 sorter, men det er helt sikkert sjovt at have mange sorter i haven at hente af til salat. En af de nye sorter er en meget mørkbladet rødlig sort, som var med i en pose med blandede salatfrø. Den er måske ikke noget særligt smagsmæssigt, men virkelig flot at komme med i en salat.
Jeg har allerede høstet bladsellerifrø, men nu er der mange flere og måske mere fuldmodne frø end dem, jeg har høstet. Måske høster jeg lidt nye i morgen.
Dild har jeg allerede høstet rigtig mange fine frø af – de er helt tørre og klart til at komme i poser.
Bønner høster jeg løbende på bønnestativerne, som får lov til at stå, til bælgene er helt tørre – det går godt i det tørre vejr. De lave bønner til frø, hiver jeg op med rod, når bladene begynder at tørre ind, og hænger dem til tørre under tagudhænget. De rådner let, hvis de ligger på jorden. Jeg sætter altid sortsnavn på dem, når jeg hænger dem op.
Jeg har ladet de første basilikumplanter stå til frø, og her kan de første frø høstes nu. Det er min egen frøblanding – jeg høstede fra rød basilikumplanter sidste år, men de havde åbenbart krydset med en storbladet grøn sort. Resulatet er helt grønne og delvis mørkbladede planter. Ingen helt røde basilikum er dukket op. I år tager jeg så frø af tre planter, to grønne og en med nogenlunde mørke blade. De smager nogenlunde ens og er fine til tomater. Jeg har bl.a. brugt dem i mine glas med tomatsauce. Det bliver min standard frøblanding næste år, og jeg vil så nøjes med at købe en pose rød basilikum og en småbladet buskbasilikum. Den sidste er rigtig fin til at hakke og drysse på et fad med små bagte tomater. Måske også en citronbasilikum. Det vil være umuligt at høste frø af basilikumsorter, da de åbenbart krydser meget livligt.
Det er også lige nu, at jeg kan høste persillefrø. Og netop hjemmeavlet persillefrø er det en fordel at høste selv, da de spirer bedre end købte frø. Modne persillefrø er lysegrå, stilken er tørret ind, og frøene drysser meget let af. Jeg vil bruge noget af det nyhøstede frø til at så nu, så det lige kan nå at spire og vokse til helt små planter, som kan overvintre og give tidlig ny persille næste forår.
Men det med at så lige nu er et problem. Det er simpelthen for varmt. Salat spirer dårligt eller slet ikke – jeg ville ellers gerne lige nu så et hold til overvintring.
Den dild og spinat, jeg har sået kommer ikke – jeg har faktisk sået 4 gange siden sidst i august, og kun på et lille bed med to korte rækker er der kommet spinatplanter. Det er virkelig et problem, da jeg næsten ingen spinat får her i efteråret og måske ingen overvintrende spinat. Jeg overvejer at så et hold i roottrainer for at se, om frøene vil spire der.
Men det er ved at være for sent at så nu – medmindre vi får lige så lang og lun et efterår som sidste år, hvor dild, salat og spinat voksede helt ind i december. Ellers må jeg plante salat og spinat ud i nogle kasser i drivhuset, og så flytte dem ud i det tidlige forår.
Persillen vil sikkert også spire dårligt i den her varme, tørre eftersommer. Men her vil frøene sikkert bare ligge i jorden og måske først spire i det tidlige forår. Jeg prøver i hvert fald at så nogle rækker kruspersille, selv om det er alt for varmt og tørt. Det er kun kruspersille, som kan overvintre sikkert. Frø har jeg så rigeligt af, så der er ingen grund til ikke at forsøge. Og ellers sår jeg bare nye rækker i marts/april.
Der er masser af blomsterfrø, som også kan høstes lige nu: morgenfruer, cosmos, tagetes. Jeg skal have høstet lidt, så jeg næste år kan få masser af blomster til insekterne i køkkenhaven.
Husk også at høste frø af tomaterne – det er ikke vejrafhængigt, de skal bare være meget modne. Jeg gærer dem i et glas, indtil frøene er befriet for slimet rundt om frøet. Når det sker, synker frøene til bunds i glasset. De kan skylles og lægges til tørre. Det tager normalt 3-6 dage.
4 thoughts on “Høst frø på de tørre, solrige dage”
Hej Karna!
Jeg vil lige høre, om du kan give et tip til, hvilke bønnesorter der er gode til tørrede bønner?
Mvh. Maiken
Jeg kan ikke komme med nogen anbefalinger, da jeg ikke dyrker bønner til tørring. Kun til frø. Måske er der andre, der læser dette, som kan komme med anbefalinger.
Jeg er glad for at se, at jeg ikke er den eneste, der bøvler med spinaten. Tre gange har jeg sået siden august. Der er kommet ca 10 planter op, og det er et helt, stort højbed, jeg sår til. Øv bøv. Vi må glæde os over tomathøsten i stedet!
Vi får køligere vejr fra lørdag, så vil jeg så igen. Lige nu har jeg på anbefaling fra Peter Norris lagt spinatfrø i fugtig indpakning i køleskabet for at bryde spirehvilen. Han gør det også med salat mellem to fugtige kaffefiltre. Jeg eksperimenterer også med persillefrø, da jeg gerne vil så persille til fremspiring inden vinter. Det kan give rigtig tidlig ny persille. Her vil jeg også bare prøve at så efter lørdag.
Hvis du er på Facebook,så se Peters anbefaling her
https://www.facebook.com/groups/10771416353/10154477934426354/?notif_t=group_activity¬if_id=1473860589311891