Knudekål og jordbær
I dag høstede jeg det første lille knudekål. Smukt lilla ydre og et sprødt og sødt indre. Vi spiser knudekål rå og skåret i tynde skiver.
Der findes mange sorter med både lilla og hvidgrønne knolde, men alle har et lyst og sprødt indre. I det ny juninummer af Haven er der en tosiders artikel om dyrkning af knudekål, som jeg har skrevet.
Det er vigtigt at høste knudekålene, når de har denne størrelse. Bliver de større, kan de være træede. De store knudekål til efterårshøst skal sås nu, f.eks. sorten Superschmeltz.
I dag kunne jeg servere en kæmpeportion jordbær – skulle de købes var der nok for 50-60 kr. Mine er ganske gratis.
Men ikke alt går helt, som forventet. I det ene løgbed rådner løgene. I nogle af de rådne løg har jeg fundet små larver, så jeg tror at det er løgfluen, som har været på besøg. Jeg fjerner løgene, så snart jeg er sikker på, at det er ved at gå til.
Det er kun et problem i det ene bed med løg. Det er bedet med de senest satte løg. Ikke langt derfra står de udplantede løg, som ikke ser ud til at have problemer
I dag besluttede jeg at så rødbeder mellem løgrækkerne, så bedet ikke bliver ved med at se så deprimerende ud med stadig færre løg . Der er god plads mellem rækkerne. Jeg såede også lidt pastinakfrø, da pastinak sået i april mellem to hvidløgsrækker ikke er spiret. Ikke en plante er kommet. Lige ved siden af mellem to andre hvidløgsrækker står der rodpersille lige så fint. De er sået samme dag. Det var nye pastinakfrø. Nu har jeg sået frø fra sidste år – måske er de ikke særligt spiredygtige.
Jeg sår også ofte grønkål mellem rækkerne med løg, så de er klar til at overtage bedet, når løgene høstes om nogle uger.