Kunsten at prioritere i haven
Egentlig havde jeg glædet mig til at lægge mine skalotteløg i dag. Men så fik jeg øje på ukrudtet – og det er jo ikke lige så spændende at gå i gang med. Men nogle gange gælder det om at tænke lidt langsigtet og prioritere havearbejdet.
I jordbærbedet og hvidløgsbedet var der nu synlige grønne kimplanter på vej op. Og det er så let at tage livet af dem i det stadie i forhold til om et par uger. Det er nok bare lige at køre hakken 1 cm dybt gennem jorden. Det er det, der hedder rettidig omhu.
Det næste var værre, og det er jeg gået lidt udenom et stykke tid, fordi grenene fra det fældede gamle æbletræ har ligget der. Men nu er de væk – har faktisk været det i næsten 14 dage.
Det er mine tre aspargesbede, og de var meget grønne af spirede persilleplanter. Jeg havde dyrket Christiansøpersille til frø sidste år for at tage dem med til frøbordet til Mere Liv i Haven festivalen i Ollerup. Men der har været rigtig mange spildfrø – og de har spiret som et helt grønt tæppe. De skulle hakkes om, inden aspargesskuddene kommer op. Der røg to skud, selv om jeg var forsigtig. De stod helt oppe i jordoverfladen ved en enkelt plante, mens jeg ikke så andre skud i bedene.
Men værre, på steder i de tre bede har en del skvalderkål og lidt senegræs fået alt for godt fat. Sidste år fik jeg ikke bekæmpet det nok. Og de to aggressive ukrudtsarter skal ikke være i et aspargesbed, Men nu har jeg mere tid til at dyrke haven, så i år skal jeg have det udryddet – uden at skade aspargesplanterne. Foreløbig har jeg fjernet lidt over halvdelen af planterne. Men det er lidt svært, når jeg ikke bare kan løsne med gravegreben. Jeg brugte med forsigtighed mælkebøttejernet. Resten må blive i morgen. Og så skal der følges op resten af sommeren!
Og i morgen skal der lægges skalotteløg – hvis ikke det regner.
Dagens selvforsyning: Vårsalat til salatskålen, hvidløg, ramsløg til kyllingen, karse til spejlæggene (purløgene er ikke helt store nok endnu) og Jonagoldæbler.