Lilla ærter, bønner, kål og kartofler
Jeg har lige smagt på nogle smukke lilla sukkerærter. Det er sorten Shiraz, som jeg dyrker for første gang. Det er en knap 1 m høj ærtesort, så den må være velegnet i et højbed, i en lille have – eller i drivhuset i foråret. De lilla sukkerærter har en lidt anden smag end de grønne – de er ikke så søde som f.eks. Carouby de Maussane. Men måske ændrer smagen sig lidt, når den bliver lidt større.
En af mine favoritbønner er snitbønnen Purpiat. Den er også lilla. Den har ikke kun samme fordel med, at det er let at finde de lilla bønner mellem de grønne blade – den smager også rigtig godt. Jeg har også tidligere dyrket buskbønnen Purple Queen, som smager rigtig godt og er en almindelig bønne
Jeg har også et bønnestativ med den lilla Blauhilde stangbønne på vej op af bambusstokkene.Det ser smukt ud med et stativ med lilla bønner, og så smager de også rigtig godt.
I kålbedene er der også lilla kål. Selvfølgelig rødkål af min yndligssort Rodynda, men også den lilla spidskål Kalibos, som er spiseklar om ikke så lang tid. Jeg har også sået og udplantet nogle lilla broccoli, som jeg ikke har prøvet før. De vinterbroccoli, som jeg dyrker, giver også lilla skud.
Lilla kartofler er smukke, men meget svære at spotte i jorden, når de skal tages op. Jeg har et par år dyrket sorten Violetta, som smager rigtig godt. Det er en fast kartoffel, som også er fin at bage i ovnen. Det ser rigtig festligt ud med et fad ovnkartofler i pink og lilla.
Der findes mange andre arter, hvor der også er lilla sorter . F.eks. knudekål, gulerod, pak choi, sareptasennep, mizuna og radis. Og så selvfølgelig rødbeder, hvor den mørklilla i mange år har været den, der er blevet dyrket. For rødbedernes vedkommende er det omvendt – her er de nye sorter holsjestribede og gule eller orange.
Der komme stadig flere sorter af de forskellige grønsager med lilla eller rødlige blade, rødder eller frugter. Og det er der en grund til – de er nemlig sundere, især fordi de mørke farver kommer fra antocyaniner. Det kan du læse mere om i Karen Lyagers blogindlæg: Er lilla grønsager sundere.