Morgenmad i haven – og hvad der kommer
Der er ikke noget bedre end spise morgenmad i haven – og i dag skinnede solen, tallerkenen var fyldt med yoghurt med hakkede mandler og en dejlig masse Opal blommer. Kan tilværelsen blive meget bedre?
Ja, det kan den faktisk godt – en kop te og en havebog.
Men sidde og læse om vintergrønsager om sommeren – er det en fornøjelse? Ja, det er det – for det er lige nu, vi sår de friske grønsager, vi skal spise til vinter. Eller rettere de friske grønsager, som vi håber på, vi skal snyde os til at høste, selv om det bliver vinter. Det kræver viden og erfaring, og den har forfatteren Charles Dowding. Eneste hage ved det er, at han dyrker sine grønsager i England, hvor vinteren normalt er mildere. Nu er det så heldigt, at han har skrevet bogen lige efter to hårde engelske vintre, og dem relaterer han jævnligt til. Jeg plejer at regne med, at jeg skal så 1-2 uger tidligere, end han opgiver, for at planterne kan nå at udvikle sig tilsvarende. Og jeg er forberedt på, at ikke alt det, han kan få til at lykkes, også vil lykkes i min have. Men det skal prøves.
Her er lige en halv side af bogens indhold – hvor jeg læste i morges. Det giver et meget godt indtryk af indholdet i bogen. Der er i dette afsnit også en detaljeret beskrivelse af vinterdyrkning af de omtalte grønsager. Det her er til friland. Der er også omtale af dyrkning i drivtunnel og drivhus.
Det blev nu ikke til andet end en halv times læsning til teen, for så gik det op for mig, at solen skinnede ret meget, og det blæste stadig en mere end frisk vind. Og jeg havde den anden dag plantet både salat og knoldfennikel ud. Og ganske rigtig, så stod salaten med halvt hængende blade i solen, da jeg nåede ned i havens fjerneste hjørne med en kande vand. Vand var ikke nok, kunne jeg se. Jeg var nødt til at lave skygge til salatplanterne.
Knoldfennikelplanterne står til gengæld lige ved siden af vandtønden, og det er praktisk, for mangler de vand, risikerer jeg at de går i stok senere. De var stadig dækket af de to lag fiberdug, jeg lagde over for to dage siden. Men de skal jo ikke vokse vandret. De havde det fint og fik en gang vand, men også her var det nødvendigt at lave skygge til dem. Jeg sørger omhyggeligt for, at der er god udluftning under overdækningen, ellers bliver det for varmt for planterne.
Havedyrkning er altid spændende – jeg ved ikke om morgenen, hvad jeg skal lave den dag. Måske har jeg nogle ideer eller måske endda noget planlagt, men der kan hurtigt komme noget helt andet, som er vigtigere. Som her til morgen, hvor jeg fik øje på en stor flok larver af stor kålsommerfugl. Da de var fotograferet, blev de kvast. Og så fik jeg travlt med lige at kigge de kål , som ikke er under bionet, efter for at se, om der var flere. Jeg fandt ikke flere.
Men her til aften kom jeg i tanke om, at jeg havde glemt at holde øje med de udplantede grønkål, som står under fiberdug. Og øv, flere af de små planter var helt ribbede for blade, og jeg fjernede en 7-8 grønne larver – denne gang larver af lille kålsommerfugl. Så var det vandkanden igen og alle planter blev vandet rigtig godt, så de kan sætte nye blade – håber jeg.
Det er en dejlig tid at arbejde i køkkenhaven – der er næsten altid noget lækkert spiseligt inden for rækkevidde. Søde gule og røde tomater, ærter, blommer, hindbær og nu også brombær. I drivhuset er der små lækre agurker. Og på bordet står tekanden og kruset ved siden af bogen og kameraet.
Det er endnu en dejlig havedag.
Og hvad lavede jeg så resten af dagen i min have? Det kan du se i korte træk under 10. august i Havekalenderen.
4 thoughts on “Morgenmad i haven – og hvad der kommer”
Jeg købte den samme bog i foråret, og den har lynhurtigt fået status som en af mine yndlings 🙂
Den er rigtig relevant, hvis man vil forsøge at dyrke også i vinterhalvåret. Og så kan jeg godt lide bøger skrevet af nogle som faktisk dyrker det, de skriver om.
Charles Dowding har sin egen You Tube kanal:
https://www.youtube.com/channel/UCB1J6siDdmhwah7q0O2WJBg
Åhhh, det er den bedste bog – så brugbar, den ligger fast opslået på køkkenbordet herhjemme I disse dage. Dine tørrede blommer ser vel nok lækre ud, det må jeg prøve I år.
DBH Yen
Tak Yen. Tørrede blommer smager fantastisk.