Selvforsyning og Sankthansaften

Selvforsyning og Sankthansaften

Jeg har altid lavet sankthansmenu med grønsager fra haven. Og det har derfor været mål for, hvor mange grønsager, jeg kunne nå at få frem i haven til midsommer.

Og selvom jeg i år skulle til middag i vores bådelaug, så gik jeg alligevel lige og overvejede, hvad jeg kunne have valgt imellem i år til en sankthansmenu. En slags status over min selvforsyning.

I år er kartoflerne slet ikke små og ny mere, men de smager dejligt mine Anna Belle, selv om de har fået lidt størrelse. Men jeg vil gætte på, at der er mange, som måske først høster de første lækre nye kartofler nu. Og så er der selvfølgelig persille i haven i stor mængde, både krus og glat. Og skulle vi have haft rejer til forret, ville der også have været dild. Et stort icebergsalat ville haven også kunne levere. Men der er også mange andre slags salat lige nu. Faktisk mere end vi kan spise, så der foræres væk til alle, som vover sig på besøg.

Iceberg salat til sankthans
Iceberg salat plejer jeg først at have i juli.

Drivhuset kan levere masser af agurker nu, så mange at der nu er nok til at lave masser af dejlig agurkesalat. Cherrytomater kan jeg også høste en 5-8 stykker af om dagen.

Masser af agurker i drivhuset
Masser af agurker i drivhuset

Og så er der fine hvide salatløg i en lang række. Jeg har høstet de første små tidlige Chinese Purple hvidløg. I dag har jeg prøvehøstet en Rød Estisk Slangehvidløg, og det viste, at der nok er en halv snes dage, til de skal høstes, men de kan godt bruges nu som friske hvidløg.

Fine hvide salatløg.
Fine hvide salatløg.
Hvidløg - en prøveoptagning..
Hvidløgene er så store, at de godt kan bruges som friske hvidløg nu.

Der er også gulerødder i flere størrelser. Men de mangler vand for at smage rigtig godt. det får vi nok de næste par dage. Her fik vi ca 14 mm en time, inden sankthansbålet skulle tændes. Ærter er der ikke endnu, kun sukkerærter, og de er rigtig lækre.

Der er både store og små gulerødder, men de mangler vand for at smage rigtig godt.
Der er både store og små gulerødder. Og her spises de alle uanset størrelse og faconer. Avlerne kasserer rigtig mange, inden de poses til salg.

I kålfamilien har jeg nu lige så mange spidskål, som vi kan følge med til at spise. Der er også et par knudekål tilbage i rigtige størrelse.

Knudekål smager rigtig godt rå i tynde skive.
Knudekål smager rigtig godt rå i tynde skive.

De forkultiverede knoldfennikel er på deres højeste nu, og vi skal spise mange i de kommende uger.

Knoldfennike
Knoldfennikel – en imponerende plante.

 

Hvis jeg skulle have lavet dessert, kunne jeg have valgt mellem jordbær, rabarber og grønne stikkelsbær, mens mine hindbær først lige er ved at begynde at blive røde.

Jeg var til en rigtig fin sankthansfest i Langø Bådelaug, og vi har hvert år et flot stort sankthansbål helt ud til vandet med udsigt mod Albuen, som er den vestlige spids på Lolland. Meget smukt. Og så kan haveejerne i Langø nøjes med at køre deres hækaffald nogle hundrede meter ned til bålet i stedet for 10 km.

Mens vi spiste middag, trak der mørke skyer ind fra vest, det blæste op, og regnen væltede ned. 14 mm blev det til på kort tid. Heldigvis har jeg fået lige så meget herhjemme i min have. Båltalen blev holdt af Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen mod en sort, sort himmel.  Der var som sædvanlig kommet flere hundrede for at synge midsommervisen og se det flotte bål. Heldigvis fik vi kun et par regndråber, og så klarede det op igen, og vi så solen gå ned. En vejrmæssig dramatisk sankthansaften, som selvfølgelig endte med, at vi sendte heksen til Bloksbjerg.

Heksen venter på sin skæbne.
Heksen venter på sin skæbne.
Bålet sender heksen til Bloksbjerg.
Bålet var lidt svært at få rigtiig gang i efter den gang regn, men endelig lykkedes det.
Børnene er altid fascinerede af bålet.
Børnene er altid fascinerede af flammerne, mens det langsomt bliver mørkt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere